Bułeczki na parze z nadzieniem serowym
Skład ciasta:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 4 jaja
- 100 g margaryny: rozpuścić i lekko ostudzić
- 1 szklanka mleka lekko podgrzanego; w razie potrzeby zwiększyć ilość
- cukier, sól
Nadzienie:
- 500 g twarogu
- 2 żółtka
- cukier i cukier waniliowy do smaku
Cynamon i 2 łyżki masła

Wykonanie: Drożdże, łyżkę cukru, 6 łyżek mąki, ciepłe mleko rozmieszać jako zaczyn i odstawić by wyrósł.
Następnie z 500 g mąki, 2 jajek, szczypty soli, margaryny i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować i wycinać filiżanką krążki lub rwać kawałki ciasta ( pozostawiam do uznania ) i palcami tworzyć krążki. Kłaść na nie dobrze wymieszane nadzienie: twaróg, 2 żółtka, cukier do smaku.
Krążki składać na pół i dokładnie zlepić ciasto, a następnie pozostawić do wyrośnięcia.

Gotować na parze pod przykryciem ok. 10 min. Po ugotowaniu polać zrumienionym masłem i posypać cynamonem. Podawać na gorąco.


SMACZNEGO